Op vakantie tijdens de coronacrisis? Hier moet je op letten!

april 6, 2021 Reizen

De coronacrisis duurt langer dan we ooit hadden kunnen voorspellen. Toch is het ook in de deze periode gelukkig soms nog mogelijk om te reizen, en hopelijk kun je dit in de toekomst – als de wereld weer langzaam opengaat – steeds vaker gaan doen. Maar of je nu of volgend jaar op vakantie gaat, het virus is voorlopig nog wel onder ons. Mondkap hier, handgel daar, we zullen eraan moeten wennen. Dus heb je binnenkort vakantieplannen? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal regels en maatregelen die gelden, zowel in Nederland als in andere landen. Met deze tips ben je goed voorbereid op jouw vakantie!  

Grenzen en reisadviezen  

Besluit je binnenkort op reis te gaan? Check dan vooraf even of de grenzen wel open zijn en of er geen negatief reisadvies geldt. Als dit laatste wel het geval is, kan dat gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de dekking van je reisverzekering. Wordt je camera gestolen? Dan blijf je hiervoor verzekerd. Maar als je ziek wordt in het buitenland, is de kans groot dat deze kosten niet vergoed worden vanuit je reisverzekering. Naast eventuele risico’s, is het ook goed om rekening te houden met de toelatingseisen van een aantal landen als je erheen wilt, zoals bijvoorbeeld een coronahotel of een negatieve test. In sommige gevallen is het zelfs een harde eis dat je 10 dagen in quarantaine gaat, wat zonde is van de vakantie. Tot slot kan ook het reisadvies tijdens je vakantie ineens omslaan naar negatief. In die situatie is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn als reiziger. Kortom, doe in ieder geval onderzoek voordat je een ticket of hotel boekt, of kies voor een annuleringsverzekering die ook in deze periode de annulering vergoedt. Zo voorkom je teleurstellingen en houd je het reisplezier vast. 

Lokale maatregelen  

Als je dan eenmaal een bestemming hebt gekozen, is het goed om je voor te bereiden op de lokale maatregelen. Bijna overal is de komende tijd een mondkapje verplicht, dus neem deze ook altijd mee op reis. Is het niet verplicht op straat, dan is het waarschijnlijk wel verplicht in de winkels of publieke ruimtes als musea. Reis je met het vliegtuig of de trein? Dan is een mondkapje sowieso verplicht tijdens de reis naar je bestemming en kun je hem haast niet vergeten. Naast mondkapjes houden veel landen nog vast aan een avondklok en winkelen op afspraak. Als die maatregelen nog van kracht zijn, is het land waarschijnlijk nog niet klaar voor toerisme. Wel is het bijna overal verplicht om anderhalve meter afstand te bewaren. Ben je op reis, houd je hier dan nog steeds netjes aan.  

Persoonlijke verzorging 

Vergeet jezelf ook niet – net als thuis – goed te verzorgen als je op reis gaat. Naast een goed mondkapje is ook handgel belangrijk om mee te nemen in je koffer. Douche goed nadat je op een drukke plek bent geweest en trek netjes je schoenen uit bij de deur. Zo houd je het virus buiten en voorkom je (hopelijk) dat je op reis ziek wordt. Neem ook voldoende paracetamol en tissues mee. Je weet maar nooit! 

Tags: